A 154 millió forintos beruházással felépült épületben az őszi tanévkezdéskor indul az oktatás. Az intézményben két csoportban 45 gyermek számára tudnak hosszú programos óvodai képzést és ellátást biztosítani.

Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programért is felelős miniszteri biztos az avató ünnepség után elmondta: az új óvoda megduplázza a jelenlegi óvodai férőhelyek számát a Bihar megyei városka peremén élő roma közösségben. Jelenleg a baptista imaházban működik egy zsúfolt, 45 férőhelyes óvoda. Az új intézmény nagy mértékben segíti, de nem tudja teljesen megoldani a közösség igényeit. Megnyitja azonban a kitörés esélyét a kolóniában születő gyermekek számára. A miniszteri biztos célként jelölte meg, hogy mindenki számára egyforma esélyt teremtsenek. Azt is hozzátette: tudatában van annak, hogy ez az óvoda nem oldja meg a Kárpát-medencei magyar ajkú romák ügyét, de szimbolikus jelentőséget tulajdonított annak, hogy minden nemzetrészben egy-egy ilyen intézményt is el tudtak indítani. A Kárpát-medence magyar ajkú cigánysága a magyar nemzet elidegeníthetetlen része.

„A 21. század hozhatja el azt az integrációt, amely a nemzetpolitika részeként felemeli a roma közösségeket Magyarország határain belül, és a Kárpát-medencében” – jelentette ki a miniszteri biztos.

Grezsa István Hegyközszentmiklóson is óvodaavatón vett részt. Ott a magyar állam 53,8 millió forintos támogatásával korszerűsítették a református egyház tulajdonában lévő, leromlott állapotba jutott óvodaépületet. A 162 négyzetméteres hasznos felületű felújított épület 45 hegyközszentmiklósi és a környező falvakból származó gyermek számára biztosít óvodai ellátást.

A beruházás ott is a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével partnerségben valósult meg.

 

Forrás: kronikaonline.ro/MTI

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt