A mintegy felerészt magyarok lakta Alsó-Garam menti településen vasárnap ünnepélyes keretek között adták át a Mózeskosár Református Bölcsődét és a Cimbora Óvodát. Az egykori magyar gimnázium épületét a magyar kormány hathatós támogatásának köszönhetően alakították át. Egy megújult épületnek, egy most induló intézménynek és egy új otthonra talált intézménynek örvendeztek az ünnepi alkalmon. Az avatáson részt vett Dr. Szili Katalin, miniszteri megbízott, Csenger Tibor, a Zselízi Református Gyülekezet presbitere, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke, Ft. Fazekas László, a Szlovákiai Keresztyén Egyház püspöke, Nt. Révész Csilla, zselízi református lelkész, Nt. Révész Tibor, zselízi református lelkipásztor, Nt. Kassai Gyula, a Barsi Egyházmegye esperese, Nt. Kassai Gyula, a Barsi Egyházmegye esperese, valamint Zselíz város polgármestere, Juhász András.

„Az elmúlt három évben rengeteg kihívással kellett megküzdenünk a számos öröm mellett. Hatalmas dolog, hogy ma itt vagyunk és ünnepelhetünk. A kisgyülekezetünk hatalmas ajándékot kapott a Mindenhatótól” – jegyezte meg az ünnepi áhítatban Nt. Révész Csilla, zselízi református lelkész.

Nt. Révész Tibor, zselízi református lelkipásztor rávilágított arra is, hogy a református egyház által alapított Mózeskosár Bölcsőde és az önkormányzati fenntartású Cimbora Óvoda egy épületbe történő költöztetése rendkívülinek tekinthető a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretei között. A város támogatásával jött létre ez a fúzió. Az átalakítási munkálatokat követően egy tizenkét férőhelyes bölcsődét, illetve háromcsoportos, hetvenöt fős összlétszámú óvodát alakítottak ki az egykori gimnázium épületében. Mindamellett kiszolgáló helyiségeket, valamint tornaszobát is kiépítettek benne.

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program során a Felvidéken közel húsz református fenntartású óvoda és hat bölcsőde létesült, illetve újul meg – mondta Ft. Fazekas László, a Szlovákiai Keresztyén Egyház püspöke. Ezekben az óvodákban és bölcsődékben mintegy ezer gyermekkel foglalkoznak a nevelők, bölcsődei dajkák és lelkészek. „Azzal az indíttatással álltunk be a folyamatba, hogy kellő színvonalú oktatási intézményeket alakítsunk ki, ahol a gyermekeknek megfelelő helyet tudunk biztosítani az élethez” – hangsúlyozta beszédében a püspök. „A közösség összekovácsoló és összetartó ereje teremtette azt az óvodát és bölcsődét, amit ma átadunk” – emelte ki . Hozzátette, az összefogás a magyarság, a magyar kultúra és a magyar nyelv megőrzését célozza meg.

„Arról tett hitet a zselízi református gyülekezet, az itteni magyar közösség, hogy bízik és hisz a jövőben” – jelezte Szili Katalin, miniszteri megbízott. Mint elmondta: európai színvonalú, és a nemzetet szolgáló intézményt adnak át, mely nem csupán a gyermekeket óvja és neveli, hanem a közösség gyarapítását is szolgálja.

A rendezvényen a miniszterelnöki megbízott a gyermekvállalás fontosságáról is beszélt. „A gyermekvállalás a közösség szolgálata" – jelentette ki Szili Katalin. Kifejtette: ahogyan a kisebb család is a gyermek által lesz teljes, úgy a nagyobb közösség, a nemzet is csak a gyermekekkel teljesedik ki és lesz élő. Hozzáfűzte: a gyermek egyben a közös jövő záloga is, amelyért a közös hitvalláson túl a kormány felelősséggel teszi dolgát a hétköznapokban.

A miniszterelnöki megbízott az új oktatási-nevelési intézményekről szólva azt mondta: az új bölcsőde avatása gondoskodás a jövőről, a folytatásról, ugyanakkor annak a pozitív üzenetnek a hordozója is, hogy érdemes gyermeket vállalni, még ha ez a hétköznapokban sokszor küzdelmet és lemondást is jelent a szülőnek. Megjegyezte: a szülői szeretet a szeretet legnemesebb fajtája, s arra a gyermekeket is meg kell tanítani, mivel az a nemzet megmaradásának kulcsa is. Rámutatott: a magyar államnak köszönhetően 2016-től zajló Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program olyan komoly struktúrát épít, amely a nemzet- és demográfiapolitika szempontból is stratégiát jelent helyi és Kárpát-medencei szinten egyaránt.

Az új magyar óvodát és bölcsődét Zselízen a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében nyújtott, közel 1 millió euró összegű támogatásnak köszönhetően sikerült megépíteni.

Az ünnepi beszédeket és köszöntőket követően Nt. Kassai Gyula, a Barsi Egyházmegye esperese áldotta meg az átalakított épületet és az új intézményt.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program három ütemében 47,6 milliárd forintot fordítanak az óvodai és bölcsődei rendszer megújítására Kárpát-medence szerte. Ebből az összegből 13,1 milliárd forint jut a Felvidékre, ahol 155 egyházi, illetve önkormányzati fenntartású intézményt, óvodát és bölcsődét újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek. A Felvidéken a program keretében már felújított intézmények száma százhúsz körül van és ütemszerűen halad a teljesen újak építése is.

Fotrrás: MTI, felvidek.ma

Fotó: Pásztor Péter, felvidek.ma